Japanska aktier har haft en stark utveckling på senare tid, men potentialen är långtifrån uttömd. Det menar Samuel Hoang, japanfondförvaltare på Eastspring Investments i Singapore, som ser särskilda möjligheter i inhemska banker, järnvägsbolag och bolag som Panasonic.
Yenens stabilitet avgörande
"Den japanska börsen tenderar att utvecklas bäst när yenen är stabil, eftersom en svag eller starkt fluktuerande valuta påverkar exportbolagen negativt. 60 procent av intäkterna hos bolagen i large cap-segmentet kommer från export, och när yenen stärks tenderar börsen att backa. En stabil yen är därför viktig, både för Tokyobörsen och för att attrahera utländska investerare", säger Samuel Hoang.
"Den svaga yenen har hittills varit ett hinder för utländska investeringar, men många japanska bolag står finansiellt starka. Hälften av de noterade bolagen har nettokassor, vilket ger utrymme för återköp och generösa utdelningar."
"Japan har en stark finansiell grund med företag som ofta prioriterar balansräkningarnas styrka. Det finns en konservativ inställning i många japanska bolag, vilket gör dem motståndskraftiga i svåra tider och skapar långsiktig trygghet för investerare som söker stabil avkastning."
Utländska investerare är underinvesterade
Trots den japanska börsens imponerande återhämtning är utländska investerare fortfarande kraftigt underinvesterade i japanska aktier.
"Internationella portföljförvaltare har i åratal undvikit Japan, på grund av deflation, låg tillväxt och en svag valuta, vilket gjort marknaden mindre attraktiv för globala investerare. Men vi ser nu tecken på förändring. Reformer i bolagsstyrning, högre aktieåterköp och förbättrad lönsamhet lockar sakta men säkert tillbaka utländskt kapital."
"Japans aktiemarknad har en unik struktur där många bolag är undervärderade i jämförelse med globala konkurrenter, och det finns en betydande potential för re-rating när marknaden inser det långsiktiga värdet här", säger Samuel Hoang.
Inhemska banker – förbisedda och billiga
Trots stora kursuppgångar för japanska banker de senaste åren ser Samuel Hoang fortsatt potential, särskilt i lokala banker.
"Många regionala banker handlas fortfarande under sitt bokförda värde, vilket gör dem attraktiva för investerare som söker undervärderade tillgångar med stabil intjäningsförmåga. De är mindre reglerade än sina europeiska motsvarigheter och har ofta ett överskottskapital som kan delas ut. En av fondens investeringar är Okinawa Bank. Det är en billig bankaktie med god potential. Banken verkar på en marknad med få aktörer, vilket skapar en oligopolstruktur och stabil efterfrågan från små- och medelstora företag."
"De japanska bankerna har dragit nytta av en gradvis stigande räntenivå, vilket har förbättrat deras räntenetton. Vi ser en fortsatt positiv trend här, särskilt eftersom små- och medelstora företag efterfrågar lån för att expandera på lokala marknader."
Turismen driver köpcentrum och fastigheter
Turismen i Japan har återhämtat sig mycket efter pandemin, vilket skapar intressanta investeringsmöjligheter.
"Vi har investerat i köpcentrum, trots att många ser det som en döende bransch. Det som gör japanska köpcentrum intressanta är att de ofta äger både byggnaden och marken, vilket gör dem till reala tillgångar med långsiktigt värde."
"Den starka turistströmmen från Kina och Sydostasien ger stabila intäkter. Singapore ger en tydlig fingervisning om turismens styrka. Av fem miljoner invånare reste 600 000 till Japan i fjol – trots höga flygpriser."
Panasonic – det bortglömda konglomeratet
Bland de större bolagen lyfter Samuel Hoang fram Panasonic.
"Bolaget handlas till 0,7 gånger sitt bokförda värde. Investerarna ser det som ett gammaldags konglomerat som inte passar in i AI- eller försvarstrenden. Vi ser däremot en stabil kassako, med starka positioner inom vitvaror och luftkonditionering, särskilt i Kina."
"Panasonic är dessutom en långvarig batterileverantör till Tesla, vilket har gett dem en stark position inom batterimarknaden och en lång erfarenhet av att leverera till en av världens ledande elbilstillverkare. De var med från början, när Tesla sålde några tusen bilar om året. Deras Gigafactory-investeringar är nu helt automatiserade och sker i takt med att efterfrågan växer", säger Samuel Hoang och påpekar att bolaget dessutom gynnas av amerikanska subventioner för inhemsk batteriproduktion.
"Utöver batteriverksamheten ser vi en långsiktig potential i Panasonics satsningar på energieffektiva lösningar. Bolaget är dessutom en ledande aktör inom vitvaror och luftkonditionering, särskilt i Kina, vilket ger dem en stabil intäktsbas, stora kassaflöden och konkurrensfördelar på marknaden."
Järnvägsbolagen – oväntad fastighetsstrategi
En mer okonventionell investeringsidé är japanska järnvägsbolag.
"De japanska järnvägsbolagen äger marken där spåren går, liksom områdena kring stationerna, vilket historiskt har bidragit till stabila intäkter genom fastighetsutveckling och ökad passagerartillväxt. Nu bygger de bostäder där, vilket ger fler passagerare och ökar järnvägens intäkter."
"Utöver bostadsprojekten ser vi möjligheter i järnvägsbolagens satsningar på kommersiella fastigheter. De bygger köpcentrum och kontorshus i anslutning till stationerna, vilket skapar naturliga nav för ekonomisk aktivitet och långsiktigt värde."
Sammanfattningsvis ser Samuel Hoang fortsatt potential i den japanska börsen. ”Med en stabilare valuta, solida kassor och förbisedda bolag finns det mycket kvar att upptäcka i Japan för utländska investerare."
Följ Global Gains!
Glöm inte att följa oss på Facebook och LinkedIn för fler uppdateringar.
Global Gains poddar finns på Spotify
På X hittar du oss som @karllans och @par_stahl