Global Gains mötte Robert Næss, förvaltare av Nordea Stable Equities Global, under hans besök i Stockholm. Robet Næss som vanligtvis baserar sin verksamhet i norska Bergen, ansvarar för förvaltningen av Nordeas stabila aktieportföljer. Fokus låg på den globala aktiemarknadens utveckling, värderingar och AI:s roll i framtida avkastning.
USA-börsernas rusning och historisk värderingsnivå
Robert Næss inleder med att konstatera att de amerikanska börserna har rusat med över 60 procent under de senaste två åren, samtidigt som vinsttillväxten inte hängt med i samma takt. Detta har lett till en multipelexpansion som resulterat i rekordhöga värderingar, särskilt inom tekniksektorn och bland stora tillväxtbolag.
Enligt Nordeas beräkningar borde marknaden teoretiskt sett ha ökat med cirka 11 procent, baserat på vinsttillväxt för 2023 och 2024 på 1 respektive 9 procent samt utdelningar på totalt 4 procent, justerat för en negativ realränta som dragit ned med tre procentenheter.
”Det är tydligt att mycket av uppgången drivits av investerarnas ökade riskaptit och förväntningar på framtida vinsttillväxt, snarare än faktiska fundamentala förbättringar. Detta skapar en obalans som kan göra marknaden sårbar för korrigeringar om förväntningarna inte infrias, särskilt i ett läge där räntehöjningar och makroekonomisk osäkerhet fortsatt kan påverka investerarnas sentiment negativt.”
Ovanligt hög marknadskoncentration
”Det mest anmärkningsvärda är dock den extremt höga marknadskoncentrationen som vi ser idag. Endast åtta bolag, inklusive de så kallade Magnificent 7 och Broadcom, står för en majoritet av uppgången på USA-börserna och utgör hela 25 procent av världsindex. Det är en markant kontrast mot för tio år sedan, då de åtta största bolagen tillsammans endast stod för 8 procent av indexet. Utvecklingen speglar inte bara bolagens tillväxt utan också en kraftig multipelexpansion.”
”Värderingarna har skjutit i höjden med ett genomsnittligt P/E-tal på 35, att jämföra med 15 för ett decennium sedan. Denna skarpa ökning i värdering understryker den obalans som kan uppstå när marknadens framgång vilar tungt på ett fåtal bolag, vilket ökar risken vid en eventuell marknadskorrigering.”
Riskpremien i fokus
”Den breda amerikanska marknaden visar historiskt höga P/E-tal, men det som verkligen sticker ut är den negativa riskpremien, ett ovanligt fenomen i ett långsiktigt marknadsperspektiv. För närvarande överstiger den 30-åriga amerikanska statsobligationsräntan vinstavkastningen (earnings yield) för aktier, vilket innebär att investerare får bättre avkastning på statsobligationer än på aktier, justerat för risk. Detta skapar ett ovanligt marknadsklimat där den traditionella kompensationen för att ta aktierisk – det vill säga en positiv riskpremie – är frånvarande.”
”En negativ riskpremie kan signalera en ökad sårbarhet för marknadskorrigeringar och tyda på att aktiemarknaden är övervärderad i förhållande till fundamentala faktorer. Om inte marknaden lyckas upprätthålla de höga värderingsnivåerna genom fortsatt vinsttillväxt eller ytterligare penningpolitiska lättnader, kan detta leda till en period av svag avkastning framöver. Det är därför avgörande att investerare noggrant utvärderar sin riskexponering i detta osäkra räntelandskap.”
Attraktiva värderingar i stabila bolag
Trots de höga värderingarna ser Robert Næss attraktiva möjligheter i lågt värderade bolag. Nordea Stable Equities Global har ett P/E-tal på 12 för kommande vinster om 12 månader, jämfört med MSCI World Index som värderas till 19. Detta ger fördelar vid en tuffare marknadsutveckling, då fonden historiskt sett presterat bättre relativt den breda marknaden i sådana perioder.
AI: Möjliggörare kontra framtida användare
”Fondens AI-exponering har varit fokuserad på så kallade framtida användare som Alphabet och innovativa hälsovårdsbolag med tillväxtpotential. Dessa företag spelar en avgörande roll i att möjliggöra AI-utveckling genom infrastruktur och teknologiska plattformar, men deras avkastning har varit mer modest jämfört med möjliggörare som Nvidia och Broadcom, som står i centrum för den pågående AI-boomen. Dessa två bolag har drivit starka kursuppgångar tack vare sin dominans inom halvledarteknologi och datacenterlösningar, områden som är direkt kopplade till AI:stillväxt.”
“Eftersom fonden inte är investerad i dessa högpresterande aktier förklaras delvis den lägre avkastningen relativt MSCI World Index under 2024. Trots detta ser fonden långsiktig potential i sina AI-relaterade innehav tack vare deras hållbara affärsmodeller och stabila tillväxtutsikter.”
Tesla kontra BYD: En värderingsfråga
Robert Næss ifrågasätter Teslas värdering efter att aktien stigit 116 procent de senaste två månaderna. Med ett P/E-tal på 170 för Tesla, jämfört med 17 för BYD och 4 för Volkswagen, ser han en obalans i förhållande till tillväxt och marknadsandelar. Medan BYD sålde 3,9 miljoner bilar 2024, mer än dubbelt så många som Teslas 1,8 miljoner, visar värderingen på en stark framtidstro för Tesla utan motsvarande vinsttillväxt.
Framtidsbolag i fokus
Bland fondens framtidsbolag lyfter Robert Næss fram Alphabet, som har en ledande position inom AI och kvantdatorer. Googles lansering av kvantchippet Willow, världsledande inom sitt område, markerar en spännande framtid för bolaget.
Fonden fortsätter att satsa på bolag med stigande och stabil vinsttillväxt men som har en relativt låg värdering.
Robert Næss lyfter fram tre intressanta bolag i fonden: Johnson & Johnson, Cisco och Global Payments – bolag som inte är lika populära bland investerare, vilket bidrar till deras attraktiva värdering.
Johnson & Johnson erbjuder stabila intäktsströmmar genom sin diversifierade portfölj inom läkemedel och medicinteknik, vilket gör det till en trygg investering i volatila marknader.
Cisco är en ledande aktör inom nätverkslösningar och cybersäkerhet med potential att växa i takt med den ökande digitaliseringen globalt.
Global Payments, ett framstående fintech-bolag, drar nytta av den globala övergången till digitala betalningslösningar och har visat stark vinsttillväxt.
Genom att fokusera på dessa typer av bolag strävar fonden efter att erbjuda en balanserad kombination av tillväxt och stabilitet, vilket skapar goda förutsättningar för långsiktig avkastning.
Följ Global Gains!
Glöm inte att följa oss på Facebook och LinkedIn för fler uppdateringar.
Global Gains poddar finns på Spotify
På X hittar du oss som @karllans och @par_stahl