När kreditspreadarna steg kraftigt i april ställdes den nordiska high yield-marknaden inför ett stresstest. Förvaltaren Maria Granlund ser nu ökad selektivitet – och nya möjligheter.
Efter flera år av stabila inflöden och relativt höga räntor har den nordiska
high yield-marknaden den sista månaden gått in i ett nytt skede. Riskpremierna har stigit markant, emissionstakten har tillfälligt avstannat och investerarklimatet präglas nu av ökad osäkerhet kring såväl det makroekonomiska läget som företagens refinansieringsförmåga.
I april steg de nordiska kreditspreadarna med mer än 100 baspunkter – en rörelse som tydligt signalerade ett mer nervöst sentiment. För Maria Granlund, ränteförvaltare på Alfred Berg, blev utvecklingen ett stresstest för hela high yield-segmentet.
"Det blev en påminnelse om hur snabbt riskaptiten kan förändras i ettklimat där många investerare tidigare vant sig vid en relativt stabil räntemiljö, säger hon."
Likviditetspress och temporär emissionsfrysning
Marknadsreaktionen kulminerade den 2 april – en dag som i marknaden kommit att benämnas som "Liberation Day" – då flera emittenter valde att dra tillbaka planerade obligationsemissioner. Likviditeten försvann i praktiken över en natt, och under de efterföljande veckorna stod primärmarknaden i stort sett stilla, både för high yield- och investment grade-bolag.
"När spreadarna drar iväg och osäkerheten tilltar, ökar tröskeln för att emittera. Många bolag valde helt enkelt att avvakta. I maj har aktiviteten gradvis tagit fart igen. Större fastighets- och finansbolag har återvänt till marknaden, men under betydligt stramare villkor. Investerarnas fokus har förskjutits mot emittenter med starka balansräkningar och stabila kassaflöden", säger Maria Granlund.
Bred men obalanserad marknad
Den nordiska high yield-marknaden erbjuder visserligen en bred sektorrepresentation, men är i praktiken ojämnt fördelad. Norge domineras av energi- och shippingbolag, medan Sverige har en tydlig övervikt mot fastigheter. Finland och Danmark spelar mindre roller, men bidrar med diversifiering inom industri- och konsumentsegment.
"Strukturellt sett är det en marknad med stor bredd men också lokala olikheter", säger Maria Granlund. "Det betyder att vi som förvaltare hellre investerar på nordisk basis än i bara ett land – man måste aktivt väga vad man vill ha exponering mot."
Efter att fastighetssektorn stod för en stor del av indexavkastningen under 2023 och 2024 har utvecklingen i år skiftat mot finans och energi. Samtidigt har den nya osäkerheten med Trumps tullar gjort att skillnaderna i prestation mellan olika emittenter ökat markant. Efter "Liberation Day" så har olje-relaterade bolag fallit och fastigheter gått relativt sett bättre igen.
"Den sista tidens korrektion har gjort att spridningen mellan starka och svaga namn stigit", säger hon. "Det förstärker behovet av selektivitet – i dag är det inte tillräckligt att ha en bred exponering, utan man måste förstå varje bolags specifika förutsättningar."
Stabil utveckling – och fortsatt selektiv strategi
Fonden Alfred Berg Nordic High Yield påverkades av marknadsoron i april, men nedgången blev begränsad. Sedan dess har marknaden återhämtat sig något, i takt med att spreadarna stabiliserats och emissionsaktiviteten gradvis tagit fart igen.
"Det senaste året har vi haft en mer konservativ portfölj eftersom vi tyckte att kreditspreadarna generellt sett var låga. Därför klarade vi korrektionen på marknaden under april bra. Vår strategi är att alltid ha diversifierade portföljer, både på land, sektornivå och antal bolag.”
“Vi bygger en portfölj med bredd och motståndskraft – men vi har fortfarande möjlighet att skapa alfa genom att ta positioner i enskilda obligationer eller ett intressant tema, men dessa positioner får inte gå ut över risken i hela portföljen", säger Maria Granlund.
Under 2024 gick de flesta sektorer bra men fastighetssektorn stod för den största delen av marknadsuppgången.
Fondens exponering mot sektorn bidrog då till en årsavkastning på 11,4 procent. I år är vår exponering till energisektorn minskad till förmån för lite mer lågrisk-bolag med starkare balansräkningar och mer stabila kassaflöden.
Fonden investerar i obligationer med kreditbetyg mellan BB- och CCC, med störst vikt i bolag med B-rating.
”Vår fördelning av kreditrisk styrs av vår investeringsstrategi och marknadssyn”, säger Maria Granlund.
"Vi tar risk där vi bedömer att vi har kontroll. Det innebär att vi undviker de mest volatila delarna av marknaden, men vi är beredda att investera i högavkastande bolag när vi anser att risken är rimligt prissatt."
Alfred Berg har kontor och förvaltare i både Stockholm och Oslo, vilket möjliggör närhet till mindre nordiska emittenter som ofta saknar officiell rating men ändå erbjuder intressant värde.
"Det nordiska mandatet ger oss både bredd och närhet. Vi har god insyn i bolag som inte alltid omfattas av global täckning – vilket skapar utrymme för aktivt värdeskapande."
På fem års sikt har fonden levererat en bra relativ avkastning jämfört med flera konkurrenter i Norden. Årets utveckling speglar ett medvetet lägre risktagande i sektorer som dominerat marknaden under första kvartalet.
"Vi bygger inte portföljen för att alltid ligga i toppen varje kvartal, utan för att leverera långsiktig, riskjusterad avkastning över tid."
Att fondens nedgång i april blev begränsad ses internt som ett tecken på att den defensiva strukturen fyller sin funktion.
"Vi ser nu tecken på att primärmarknaden åter öppnar, vilket är positivt. Men investerarna är fortsatt selektiva, och likviditet har blivit en allt viktigare faktor."
Inför andra halvåret pekar Maria Granlund på geopolitisk osäkerhet och refinansieringsrisker som de främsta utmaningarna – men också som möjliga källor till selektivt värdeskapande.
"Osäkerheten kring handel, räntor och geopolitik består. Därför är det avgörande att vi fortsätter arbeta bolag för bolag – inte utgå från breda makrotrender", avslutar Maria Granlund.
Följ Global Gains!
Global Gains poddar finns på Spotify
Glöm inte att följa oss på Facebook och LinkedIn för fler uppdateringar.
På X hittar du oss som @karllans och @par_stahl