Uranpriset har oväntat fallit med 15 procent hittills under 2024 och ligger nu på 76 dollar per pund. Detta sker trots en stark global trend att investera i ny kärnkraft. Global Gains har undersökt fyra börshandlade fonder med fokus på kärnkraft och uran.
Uranpriset. Källa:Trading Economics
I Sverige finns fyra börshandlade fonder tillgängliga för den som vill investera i uran och ny kärnkraft: Sprott Uranium Miners, Global X Uranium, VanEck Uranium and Nuclear Technlgs och HANetf Sprott Junior Uranium Miners.
Hittills under 2024 är det VanEck Uranium and Nuclear Technlgs som utklassat de andra ETF:erna med en uppgång på inte mindre än 48 procent.
Bakom ligger främst att fondens har något mer fokus på kärnkraftsteknik än på råvaran uran.
Största innehavet i fonden är dock Cameco som är en av världens största uranproducenter. Bolaget har nyligen återupptagit produktion vid nyckelgruvor som McArthur River och Key Lake.
Cameco driver också gruvan Cigar Lake mine i Kanada. Det är den urangruva i världen med högst uranmalminnehåll.
Det fina med Cameco är att de har långsiktiga kontrakt med kärnkraftproducenter globalt, vilket i sin tur ger stabilare intäkter. Cameco står för 16 procent av fondens substans. Camecoaktien har hittills i år stigit 30 procent.
Näst största innehavet är BWX Technologies som står för 9 procent av substansvärdet. BWX är specialiserat på nukleära komponenter och tjänster, särskilt till försvarssektorn. De producerar till exempel reaktorer för amerikanska marinens fartyg. Aktien är upp knappt 60 procent i år.
Tredje största innehavet är Uranium Energy. Det är ett bolag som utvinner uran i USA. Affärsidén är att dra nytta av att importstoppet av ryskt uran till USA. Aktien är upp 28 procent i år.
Ett annat stort innehav är kanadensiska NexGen. NexGen håller på att starta upp en urangruva i provinsen Saskatchewan. Denna gruva uppges innehålla en av världens mest högkvalitativa urantillgångar. Aktien har stigit 20 procent under 2024.
Ett annat intressant innehav är NuScale. NuScale är en pionjär inom små modulära reaktorer (SMR). Det är en ny generation av kärnkraftsteknik som kan möjliggöra snabbare och billigare kärnkraftsinstallationer. Aktien har gått paraboliskt bra i år med en uppgång på drygt 500 procent.
Andera stora innehav är Mitsubishi Heavy Industries, Denison Mines, IHI Corp, AtkinsRéalis Group och Hitachi Ltd.
Näst bästa uran-ETF:en under 2024 är Global X Uranium UCITS med en uppgång på 19 procent. Även Global X Uranium har Cameco som största innehav. Cameco står för drygt 17 procent av substansvärdet. Näst störst är NexGen med knappt 10 procent.
Därefter skiljer de två fonderna sig åt ganska mycket vad det gäller innehaven. Tredje största innehavet i Global X Uranium är kazakstanska NAC Kazatomprom som är världens största uranproducent.
Ett annat stort innehav är brittiska Yellow Cake. Yellow Cake är en investeringsplattform för fysiskt uran. Genom att hålla lager av uran erbjuder bolaget investerare en direkt exponering mot uran utan att behöva investera direkt i gruvor.
Ett annat intressant innehav i fonden är amerikanska Oklo som utvecklar nya småskaliga kärnreaktorer. Dessa är designade för att också kunna köras på bland annat återvunnet kärnbränsle. Okloaktien är upp 82 procent i år.
Sammanfattningsvis kan man säga att Global X uranfond är lite mer fokuserad på råvaran uran och avancerade kärnkraftsteknologier med en blandning av stora producenter och nischaktörer medan VanEck Uranium and Nuclear Technlgs har en bredare branschfördelning, med fler industriella konglomerat och företag som är diversifierade inom teknik, konstruktion och energi.
Den börshandlade fonden HANetf Sprott Uranium Miners är ännu mer fokuserad på råvaran. Fokus ligger starkt på uranproduktion och fysisk uranexponering. De tre största innehaven är Cameco, NAC Kazatomprom och Sprott Physical Uranium Trust Unit.
Sprott Physical Uranium Trust är liksom Yellow Cake ett sätt att köpa in sig i fysiskt uran. Tillsammans står de tre största innehaven för inte mindre än 43 procent av substansvärdet.
Till följd av det svagare uranpriset är HANetf Sprott Uranium Miners oförändrad i år. Systerfonden HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF som investerar i mindre etablerade uranbolag har inte varit igång ett helt år ännu, men sedan lanseringen i mars har fonden tappat 6 procent.
Största innehaven i HANetf Sprott Junior Uranium Miners är främst mindre uranprospekteringsbolag med fokus på Nordamerika, Australien och Namibia. Den sammantagna risken får sägas vara ganska mycket högre än i de andra fonderna.
Årsavgiften för de fyra fonderna ligger på mellan 0,56 och 0,86 procent per år.
Bakgrunden till det svaga uranpriset är flera. En bidragande orsak till prisnedgången är tveksamheten hos stora köpare att ingå nya avtal. Trots att de långsiktiga fundamenten för kärnkraft och uran är starka, har detta påverkat marknaden kortsiktigt.
Under de kommande åren väntas det råda ett underskott på uran samtidigt som utbyggnaden av ny kärnkraft tar fart.
Kärnkraft står i dag för runt 10 procent av världens totala elproduktion. Globalt finns i dag 434 aktiva reaktorer. 65 är under konstruktion och ytterligare 90 är planerade, enligt World Nuclear Association.
Följ Global Gains!
Global Gains poddar finns på Spotify
Glöm inte att följa oss på Facebook och LinkedIn för fler uppdateringar.
På X hittar du oss som @karllans och @par_stahl