Sju av världens 25 äldsta börsnoterade familjeföretag är franska – däribland ett investmentbolag från Ludvig XIV:s tid, världens största lyxkonglomerat och en portugisisk dagligvarujätte.
Bolag med en familj som huvudägare har i regel högre tillväxt och lägre skuldsättning. Över längre tidsperioder brukar de göra bättre ifrån sig på börsen. Så är inte fallet sett över de tre senaste åren. Medan MSCI World Index stigit 18 procent på tre år har världens äldsta noterade familjebolag presterat en uppgång på drygt 13 procent.
Orklas långa resa: Från norsk gruvdrift till nordisk livsmedelsjätte
Det äldsta familjekontrollerade börsnoterade företaget i världen är det norska konglomeratet Orkla, enligt Credit Suisse. Företaget grundades redan år 1654.
Verksamheten inleddes vid Løkken Verk i Trøndelag, där man bröt pyrit som är en svavelrik järnmalm. Gruvan blev en av Norges mest långlivade industriella satsningar. Först 1929 börsnoterades Orkla på Oslobörsen, men redan då hade bolaget över två och ett halvt sekels historia bakom sig.
Under andra världskriget, 1941, tog företaget ett avgörande strategiskt steg – och började investera i andra sektorer än gruvnäring. Det kom att lägga grunden för den omvandling som pågått i decennier.
I dag är Orkla ett av Nordens största varumärkesbolag inom livsmedel och konsumentprodukter. Hela 97 procent av intäkterna kommer från livsmedelsproduktion.
Familjen Hagen är huvudägare och kontrollerar bolaget genom investmentbolaget Canica. Senaste tre åren har Orklaaktien stigit 30 procent. Aktien är ingen analytikerfavorit. Bara en av sex analytiker sätter köp.
Wendels resa: Från järnbaroner till IT- och utbildningsbolag
Det näst äldsta börsnoterade familjeföretaget i världen är det franska investmentbolaget Wendel, som grundades redan år 1704 – samma år som Ludvig XIV fortfarande regerade i Frankrike. I Sverige rasade samtidigt det stora nordiska kriget under Karl XII:s tid vid makten.
Wendel var länge landets största aktör inom järn- och stålindustrin. Under industrialiseringens epok hade bolaget en nyckelroll i Europas stålproduktion. Så sent som 1975 stod Wendel bakom 7,2 procent av den totala stålproduktionen i Frankrike. Men efter oljekriserna och kraftigt stigande energipriser förändrades förutsättningarna drastiskt.
Familjen Wendel tvingades nu göra sig av med stålverksamheten. Istället valde man att investera i framtidsteman som IT, tjänstesektorn och hälsa. År 2002 tog bolaget steget fullt ut och blev ett renodlat investmentbolag. Idag är det ett av de mest inflytelserika investmentbolagen i Europa, med ett börsvärde på cirka 4 miljarder euro.
Wendel investerar långsiktigt i både börsnoterade och onoterade bolag med starka marknadspositioner. Bland innehaven finns Bureau Veritas (certifiering), Crisis Prevention Institute (utbildning), Stahl (ytbehandlingskemikalier), Tarkett (golv), IHS (telekominfrastruktur), ACAMS (finansiell brottsbekämpning), Scalian (digitalisering) och Globeducate (utbildning).
Via Wendel Growth satsar bolaget även på snabbväxande och innovativa företag – direkt eller genom fonder.
Familjen bakom bolaget har vuxit till 1 120 medlemmar, som tillsammans äger och kontrollerar 39,6 procent av aktierna. Under de senaste tre åren har aktien stigit med 10 procent.
Av de sex analytiker som bevakar bolaget enligt Factset, rekommenderar fem köp. Riktkursen ligger på 121 euro, medan aktien för närvarande handlas till 90 euro.
Lyxjätten LVMH: Familjen Arnaults globala imperium
LVMH är inte bara världens näst största börsnoterade lyxbolag – det är också ett av de äldsta familjeägda företagen på börsen, med rötter tillbaka till 1743.
Koncernen innehåller över 70 exklusiva varumärken, däribland välkända namn som Louis Vuitton, Bulgari och Tag Heuer, samt dryckesgiganter som Moët & Chandon, Dom Pérignon, Veuve Clicquot och Hennessy. Totalt har bolaget omkring 145 000 anställda.
Familjen Arnault, med Bernard Arnault i ledningen, är huvudägare med 46,8 procent av kapitalet och kontrollerar över 63 procent av rösterna.
Aktien handlas till 480 euro, medan analytikernas genomsnittliga riktkurs ligger på 571 euro. Kursen har fallit 25 procent sedan årsskiftet efter svagare efterfrågan både i USA och i Asien.
Historien bakom LVMH börjar med champagnehuset Moët & Chandon, som snabbt blev hovleverantör till det franska kungahuset. Redan på 1750-talet exporterade man till England, och i slutet av 1800-talet såldes över två miljoner flaskor årligen – drycken var ett självklart inslag i Europas kungahus.
Hennessy, konjakshuset, grundades 1765. Louis Vuitton, som i dag räknas som världens mest värdefulla lyxmärke, kom till 1854 – med en resväska som första produkt.
MAN och Diesels arv: Tung industri från 1700-talet till idag
Tyska MAN (som idag ingår i Traton) är det tredje äldsta börsnoterade företaget i världen med familjebakgrund. Företaget grundlades 1758 som ett järnverk i Oberhausen och utvecklades så småningom till en tung industrijätte. Från och med 1814 började man tillverka ångmaskiner, och under 1830-talet utökades verksamheten till ångloksproduktion i Augsburg och Nürnberg – vilket senare gav upphov till namnet MAN: Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg.
Under 1890-talet arbetade en ung Rudolf Diesel extra på företaget. Mellan 1893 och 1897 konstruerade han här världens första fungerande dieselmotor – en teknik som kom att prägla företagets identitet i mer än ett sekel.
MAN:s kärnverksamhet har sedan dess kretsat kring stora dieselmotorer och tunga fordon. I dag kontrolleras mer än tre fjärdedelar av aktierna av Volkswagen. Tratonaktien har hittills i år stigit 2 procent. Sett över de senaste tre åren summeras uppgången till 100 procent. Aktien är noterad både på Stockholms- och Frankfurtbörsen.
Bland andra noterade bolag med historisk familjeanknytning märks Hermès (grundat 1837), belgiska ölkoncernen Anheuser-Busch InBev (1852) och danska Carlsberg (1847).
Även om historien ger tyngd, är det framtiden som avgör. De äldsta familjeföretagen i världen bär på arvet av kungligheter och uppfinnare – men i dagens börsklimat räcker inte bara historia. Som alltid gäller det att kombinera tradition med innovationskraft.
Följ Global Gains!
Global Gains poddar finns här.
Glöm inte att följa oss på Facebook och LinkedIn för fler uppdateringar.
På X hittar du oss som @karllans och @par_stahl